tisdag 20 mars 2007

Kvinnovåld!!!

Satt och läste en artikel på SvD som handlade om kvinnovåld och då främst hedersrelaterat kvinnovåld och hur det skulle arbetas fram planer på hur dom skulle hantera hedersrelaterat våld emot kvinnor. Det jag undrar är hur dom ska få socialamyndigheter att reagera på hedersrelaterade brott när dom inte ens har kunskapen att se eller klara av den "vanliga" misshandeln som äger rum. Socialkontoren runt om i sverige är bemannade med folk som har läst vad som händer med en misshandlad kvinna och vilket beteende hon har, men väldigt få av dom har varit med om det i verkligenheten. Att läsa om det rent teoretiskt kan ju vem som helst göra men att i verligenheten förstå vad jag igenligen händer har dom väldigt svårt för.

I Sverige år 2006 anmäldes 25400 fall av kvinnovåld, det är nästan 70 fall om dagen. Av dom 25400 fall som anmäldes så gick 1134 av dom fallen till åtal, men hur många av dom 1134 fallen som fick en fällande dom eller hur många av dom 1134 fallen som gärningmannen gick fri finns det ingen statistik på. Tilläggas kan att rent statistiskt så räknar man med att 25400 anmälda fallen utgör ungefär 20-25 % av det kvinnovåld som faktiskt äger rum. Med lite enkel matematik komemr man då fram till att det misshandlas över 100 000 kvinnor i sverige varje år. (källa: bråttförebyggande rådet)

Så lek nu med tanken om hur dom svenska sociala myndigheterna skulle klara av att hantera hedersrelaterade brott som dom säger sig ha dålig vetskap om, när dom inte klarar av att hantera det "vanliga" kvinnovåldet som dom påstår sig ha kunskap om....

Inga kommentarer: