måndag 26 februari 2007

Socialbidrag och Nybro kommun!

Idag kan man läsa i Barometern att socialförvaltningen har halverat sina kostnader för bidrag och det trots att dom har yttligare 25 medarbetare att betala för. Just därför är inte underskottet 2,5 miljoner mycket pengar anser dom.

Till att börja med kan man ju undra varför dom behöver 25 st mer medarbetare om dom nu minskat bidragen med hälften???

Tja, det beror ju lite på hur man ser det. Som jag har uppfattat det på folk i min omgivning så är inte dom där siffrorna så himla bra som dom vill att det ska låta som. Ok, socialbidragen har minskat. Men vad gör då dom i dag som tidigare gick på socialbidrag. Många av dom har börjat plugga på inrådan av socialkontoret, vilket i sig är en bra sak. Men vissa av dom behöver inte ta studielån utan får bara bidrag från CSN för dom anses va specialfall, dom som får ta vanligt studielån från CSN får ju trots allt känna av hur det är att va en vanligt svensk som får betala för saker, eller? NÄ, för väljer dom att inte börja jobba utan att gå tillbaka till att gå på socialbidrag efter att dom slutat plugga så behöver dom inte betala tillbaka sina studielån för det räknas som om dom inte har någon inkomst, och har dom ingen inkomst och går på socialbidrag i 5 år skrivs hela studielånet av.
Dom som börjat jobba, vad har hänt med dom? Jo, många av dom är ute på praktik vilket betalas med aktivitetsersättning. Alltså tjänar dom fortfarande inte ihop sina egna pengar.
Sen är det en del av socialbidragstagarna som sjukskrivit sig istället för att det blivit svårare att få ut större summor på socialförvaltningen och då väljer dom en sjukskrivning och har dom då tur så blir dom långtidssjukskrivna och så småning om förtidspensionerade.

Så man kan väl säga att dom pengarna som socialförvaltingen sparat in på socialbidrag har tagits ifrån andra kassor inom staten istället så som försäkringskassan och CSN. Så i själva verket så har inget förändrat dom här människorna lever fortfarande på bidrag men det kommer från andra håll men enligt statisiken ser det jätte bra ut med ett minskat underskott.

Ett jävla hyckleri är vad det är....

Inga kommentarer: