onsdag 15 augusti 2007

skiljsmässobarn = hemlös

Bränn punkt i SvD kan man idag läsa om hur en präst uttalat sig om problemen med hemlösa och prostituerade. Prästen Carl-Erik Sahlberg lägger stor skuld på skiljmässor och anser att det är stor bidragande orsak till att det finns hemlösa,prostituerade och missbrukare.

Carl-Erik Sahlbergs uttalande:

"Cirka 95 procent av alla missbrukarna på Plattan på Sergels torg kommer från splittrade hem. Många av dem har från tidiga barnaår levt med en förälder, oftast mamman, som begripligt nog inte hade kraft att ensam sätta emot när ungdomarna drogs till fel gäng.Flera av dem vi möter har trasiga barndoms- och ungdomsupplevelser av fosterhem och familjehem. Ungdomars rotlöshet är ett stort problem."

"Förläng betänketiden till minst ett år för makar som överväger skilsmässa och där barn är inblandade. Då sänder samhället en tydlig signal om att barn och ungdomar måste ges en ny chans i trygga förhållanden.Den som lättsinnigt lämnar hemmet för en ny kärleks skull bör automatiskt ligga sämre till vid vårdnadstvister.Vi måste våga tala klarspråk om föräldrars ansvar för sina barn. Och förhoppningsvis är mer ordning och reda på väg i skolan."

Denna präst måste verkligen växt upp i ett hem helt utan konflikter. Jag är själv skiljmässobarn och kan säga att det var skönt när skiljsmässan blev ett faktum för då blev det slut på allt bråk hemma. En barn mår ju inte direkt bättre av att bo i ett hem där föräldrarna ständigt bråkar, det ger ingen trygghet alls. Men ur en kristen synpunkt kanske det är en synd att ge upp sitt äktenskap, men i ett riktigt dåligt äktenskap finns det ingen vinnare.
Men det mest korkade uttalande från prästen måste nog ändå vara att "Den som lättsinnigt lämnar hemmet för en ny kärleks skull bör automatiskt ligga sämre till vid vårdnadstvister". Vi lever ju för guds skull på 2000-talet. Vem säger att någon som hittar en ny kärlek inte skulle va passande som förälder. Det kan finnas många orsaker till varför man söker en kärlek och det har absolut ingen med att göra hur pass duglig du är som förälder.

Jag tror mer det handlar om vilken familjesituation dom här personerna kommer ifrån. Inte fall dom är skiljmässobarn eller inte. Carl-Eric Sahlberg sa också flera kom ifrån fosterhem, och det betyder ju att samhället misslyckats med att ge dom barnen den trygghet dom behöver. Om barn får svansa runt mellan en massa fosterhem så blir det en otrygg tillvaro och skulden till det ligger hos socialförvaltingen och inget annat. Det har absolut inget att göra med skiljmässor.

Så slutligen vill jag säga att jag är själv skiljmässobarn och fungerar i samhället, jag har många bekanta som kommer ifrån spruckna familjer som också funkar i samhället. Jag vet dom som kommer ifrån familjer där föräldrarna är gifta och som inte funkar i samhället. Så i det stora hela så är det inte skiljmässorna som är problemet utan hur familjenbilden sett ut under uppväxten.

Inga kommentarer: