torsdag 9 augusti 2007

Maktlös!!!

SvD idag finns en artikel om en förtvivlad mor som ser sin dotter bli misshandlad om och om igen. Förtvivlan beror på att dottern bli misshandlad av sin sambo och inga åtgärder gör. Mamman har försökt anmäla händelsen men dotter vägrar erkänna misshandeln under förhör så mannen kan bli åtalad. Anledningen till att dottern inte vågar är att mannen lovat att "fixa" henne. Han utför psykiskt misshandel på henne för att kunna fortsätta sin fysiska misshandel. Detta är ett vanligt fenomen bland kvinnomisshandlare, dom är så på manipulativa att dom får kvinnorna i ett så stort grepp att dom inte vågar lämna sina förövare. Många av dessa kvinnor är också hjärttvättade med att det är deras eget fel att dom får stryk och på så sätt inte gör någon anmälan.
Det kvinnan i den här artikeln är rädd för är vad som kommer hända om hon lyckas få sambon bakom lås och bom. Hon är antagligen också rädd för att göra något uttalande som kan hamna på papper i tex socialens arkiv, helt enkelt rädd för att det ska finnas något dokumenterat om misshandeln som kan uppröra hennes sambo och på så vis förvärra situationen.
Vad som behövs i vårt samhälle är en enhet helt fri från myndigheter dit kvinnor i liknande situationer kan vända sig för att få hjälp och råd om hur dom ska bli fria sina plågoandar. Visst finns kvinnojouren men dit vänder sig inte många förrän dom är dödshotade. Det skulle finnas något som kvinnor bara kunde gå och prata om sina bekymmer som inte registrerades nånstans och där dom fick känna lugn för en minut för att tänka över sin situation.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ofta tyckt att misshandel är nog det värsta brottet och borde straffas absolut hårdast. Kvinnan borde dokumentera alla skador och sedan borde han kunna sättas in på livstid så att hon slipper bekymra sig! Men det blir väl några månader antar man...
Den bästa lösningen är förmodligen att kvinnor (ja, alla människor) inför nolltolerans mot våld, och slutar ha kontakt med en person efter första gången de visat våldsamma tendenser.

Anonym sa...

Våld är en otäck sak som dyker upp när man minst anar det. I det här fallet så är kvinnan och även mamman offer för en bestialisk sjuk man. Jag har varit i samma läge där min granne var riktigt våldsam mot sin hustru. Hon vågade eller ville inte göra polisanmälan. I det här fallet så ledde det till att mannen blev riktigt otäckt misshandlad av den här anledningen, han sitter numera i rullstol pga ryggskada. Det framgick aldrig vem som misshandlade mannen så här mycket. Här kan man diskutera likhet inför lagen och varje människas lika värde. Jag anser att det gäller fortfarande men det är lagen som är fel och tillämpningen av den. Man kan fråga sig om det är rätt att använda våld mot mannen i ett sådant här omöjligt läge och här kan jag bara svara JA helt oreserverat. Tänk dig själv om det är din dotter som blir misshandlad fysiskt och psykiskt av någon otäck översittare. Jag tror dom flesta människor någon gång råkat ut för en hotfull situation och där kännt en fruktansvärd maktlöshet, det kan vara i grundskolan eller på väg hem från nattklubb. Att utsättas för maktmissbruk under en lång tid mot en svag människa anser jag rättfärdigar grovt våld t.o.m att döda en annan människa om man har uttömt samhällets alla möjligheter. Hur långt är man själv villig att exponera sig mot riken för långvariga fängelsestraff. Gäller det min dotter så har jag ingen tröskel för att bruka grovt våld mot en sadistisk typ.