tisdag 11 mars 2008

Ungdomarna har ordet!

I dagens Barometern kunde man läsa en insändare (som jag inte hittar länken till) med följande rubrik "Ungdomars förebilder är svåra att hitta" och inlägget är skrivet av tio ungdomar. Dom skriver om OSS, vi vuxna som ska förebilder för ungdomar.

" Det är mötet med andra människor som vi formas och formar. Som ung finns där en naturlig instinkt att se på och ta efter de vuxna "

" Man brukar säga att barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör "

Vad dessa ungdomar saknar är förebilder, men att dom vill ha förebilder men att det finns inte många vuxna som idag kvalificerar till att va en bra förebild. Dom menar i sin insändare att vi vuxna säger en sak och gör en annan och att detta skickar fel signaler.

Jag håller fullständigt med dessa ungdomar, och jag har bloggat om detta innan. Det är upp till oss vuxna att vägleda dagens unga och det gör vi inte genom förbjuda dom för något och sedan göra det själva. ett exempel på det är hur många svenska kärnfamiljer förbjuder sina tonåringar att åka till Borgholm med kompisarna midsommar. Men det går alldeles utmärkt för dom vuxna/föräldrarna att dra upp husvagnen till familjecampingen i köpingsvik och festa loss till med familjen i husvagnen brevid till sena timmen och det ena familjebråket avlöser det andra.
Det är såna förebilder dessa ungdomar vill slippa, vuxna som säger en sak och gör en annan.

Så jag tycker att dom vuxna som läser mitt inlägg idag faktiskt ska slå upp sin morgontidning och läsa denna insändare.

TACK
Adam, Simon, Anna, Roggan, Victor, Bea, Josef, Jon Jonathan och Alexander för att ni försöker få oss vuxna att förstå.

1 kommentar:

Jimmy Loord sa...

Föräldrarna har det största ansvaret, helt klart! Några andra som också har ett stort inflytande på ungdomarna, det är lärarna på skolan. Tyvärr ser vi väl ett stort hyckleri där också, särskilt på högstadie och gymnasium-nivå. Man talar om skolans värderingar, men hur många av lärarna lever upp till dom värderingarna? På ett företag så får man sparken om man inte lever upp till företagets värderingar, hur är det på skolan? En liten tankeställare:)