fredag 22 februari 2008

Gudagåvan omega-3!

Läste nu på SvD om omega-3 och reklamen bryter emot branschens regler och lurar kunderna.
Att omega-3 branschen lurar konsumenterna på vilken sorts omega-3 produkten innehåller tycker inte jag är det värsta. Det värsta är (om man bortser ifrån alla ihärdiga telefonförsäljare som verkar hopplösa att bli av med) att dom inte varnar för dom faktiska biverkningar omega-3 har. Hälsokostbutiker och ihärdiga telefonförsäljare bedyrar hur bra omega-3 är och att gudagåvan omega3 skyddar mot i stortsett allt så som stroke, cancer och hjärt och kärlsjukdomar. Vissa har till och med gått så långt att dom påstår att läs och skrivsvårigheter, inlärning och ADHD beror på brist på omega-3 och lurar färäldrar att ge detta till sina barn.
Biverkningar talar man sällan om vilket är att omega-3 bla annat är blodförtunnande vilket gör att vid sår och andra skador så blöder man kraftigare och blodet har svårare att levra sig. Man talar inte heller om att man inte bör äta omega-3 på minst 2 veckor innan en operation pga att det just är blodförtunnande. Bortsett ifrån det så kan du få diarré av för höga doser.

När jag har frågat telefonförsäljare om eventuella bieffekter och om man kan över dosera så blir alltid svaret detsamma. Omega-3 är helt ofarligt och det händer ingenting om man överdoserar.
Men sanning är en helt annan, men etik och moral är inget som ingår i försäljningen och marknadsföringen av omega-3.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alla mediciner och naturmedel ha biverkningar!
man får väga fördelar mot nackdelar helt enkelt!

Äter själv sälolja och medicin mot höga blodfetter! Vill inte få en stroke eller dylikt!
Har familjär hyperkolesterolemi.

Som sagt tro inte på allt utan tänk själv!

Gladtant

Anonym sa...

Använd NIX-telefon så slipper du telefonförsäljarna!

Anonym sa...

Tycker att du bör ha lite mer vetskap innan du fördömmer omega 3. Att vara negativ gentemot telefonförsäljare och deras argument och brister är en sak men att säga att omega 3 skulle vara överreklamerat o.s.v är rent ut sagt förjävligt. Hoppas ingen lyssnar på det du skriver. bara vetskapen om att man vet att omega 3 är en livsnödvändig fettsyra, en esstiell sådan (kroppen kan inte bilda den själv) borde vara argument nog för att äta detta. Det finns tusen och åter tusen till. Att det är blodförtunannde bör man vara obs på helt rätt. Och visst kan man bli konstig i magen beroende på den höga koncentrationen av fettsyror. Men om du läser på lite så kan du se att fördelarna är 1000 mot ett par nackdelar. Om du ska ta något kosttillskott så ska du ta omega 3!

surtant sa...

Och om du läser vad jag skriver så fördömemr jag inte omega 3 utan snarare alla försäljare som inte har en jävla aning om vad dom säljer förnågot och som ständigt envisas med att det INTE finns biverkningar vilket det faktiskt finns. Så jag vet precis vad jag skriver om, men du tillhör antagligen den skaran av folk som är intalad att omega 3 faktiskt är en guda gåva och inget annat.