onsdag 14 februari 2007

Vad är svenskarna rädda för???

I en artikel på SVd:s sida som handlar om Justitieminister Beatrice Ask och hennes avlyssningsförslag kan man läsa sig till att detta nu kommer bli verklighet. Men som vanligt verkar denna fråga röra upp heta känslor om den personliga integriteten. Vad är det vi svenskar är så rädda för att staten ska få veta om oss?
Om man läser på bloggarna som länkat till denna artikel verkar det som om att folk är jätte rädda för att deras persoliga intregritet skulle bli kränkt på grund av detta förslag, vilket jag har väldigt svårt att förlika mig med att det skulle. Det handlar om trafik som korsar landets gränser genom mail och telefon och jag tror inte det så många "svensson" som behöver vara oroliga för att bli kontrolleradeav detta. Men om man nu skulle bli det för att man sagt eller skrivit fel ord, är det då så farligt? Har man rent mjöl i påsen tror jag inte man har så mycket att oroa sig för. Det värsta senariot i mitt fall när det gäller avlyssning är att dom får höra ett samtal när jag skvallrar med min vänninor och det lär dom tröttna att lyssna på rätt fort ...

UPPDATERAT:
Jag har fått 4 st kommentarer angående detta inlägg.
I alla kommentarerna nämns något av följande ord: Nazister, Gestapo och Stasi....
Är inte det att gå lite till överdrift att tro att Sverige skulle bli ett nytt Nazityskland för att man vill använda sig av avslyssningsmetoder. Sen skrivs det oxå att vi nu lever i ett demokratiskt samhälle och vad skulle hända den dagen vi inte var demokratiska om statsmakten har rätt att avlyssna oss. Svar på detta är: om det kommer till den dagen då Sverige inte skulle vara demokratiskt längre så tror jag dom kommer avlyssna det dom vill varken Beatrice Ask drivit igenom sitt förslag eller inte.

UPPDATERING #2:
För er som av nån anledning tror att era privata mail och samtal är intressanta för staten.
Länk till FRA

UPPDATERING #3 torsdagen den 8 mars:
Jag har fått en del kommentarer men det är bara av ilskna medborgare och efter som att jag inte orkar svara alla så svarar jag på en del saker jag inte alls hänger med på eller sympatiserar med.

En som skrivit kommentarer är bla. orolig för att Sverige demokraterna kommer in riksdagen eftersom att dom fick 2% av rösterna i förra valet. Min terori i det fallet är att det ör föga troligt attSverige demokraterna någonsin kommer kunna föra en tillräckligt hållabar politik för att hamna riksdagen ännu mindre på någotvis få till gång till nått avlyssningmatrial som dom skulle kunna använda sig av.

Två stycken har skrivit om varför jag vill gå på toaletten själv och det är för att jag vill va ifred utan insyn. Måste säga att det var en jävla märklig jämnförelse.

Någon annan tycker jag är godtrogen gentemot staten. Tja, jag är ju inte paranoid. Kan inte heller misstro allt som folk gör, inte heller staten.

Någon annan tror att mina mail kommer hamna i FRA:s personaltidnig. Hemskt, om dom oxå ska behöva läsa all reklam om penisförlängning och bantningpreparat jag får i min mail. Skulle fylla varenda tidnings sida på ett kick.

Någon skriver om internetforum och att man skulle kunna bli indragen på det sättet genom att prata med någon som är intressant för avlyssning. Tj,a har dom då avlyssnat redigt från början så är ju saken klar. Du är oskyldig från början till slut....

Någon har ett annat förslag och det är att vi ska ta steget längre och övervaka i hemmet så att inte kvinnomisshandel och pedofili förekommer. Tja, det är nog många barn och kvinnor som skulle bli tacksamma om ett sånt förslag las fram från riksdagen.

Sen kommer vi till den som jag finner har glidit ifrån ämnet mest och det är kommentaren från Adrop. Han drar in utlandsstyrkor i det hela och påstår att sverige inte bara skickar sjukvård som ska hjälpa och stärka freden, utan ordentliga kombatanta trupper.
Sverige skickar inga trupper för det gör FN och NATO. Och så är han också sur över att sverige då skickar soldater till krigs drabbade länder utan att fråga den svenska medborgaren. VARFÖR, dom här soldaterna åker iväg på utlandstjänst av egen fri vilja. Dom söker sig till den här tjänsten och ingen tvingar dom att åka. Så varför skulle medborgarna i sverige besluta om ifall någon ska åka på FN tjänst eller inte.
Han frågar -Ses ett samband?
Mitt svar - NÄÄÄÄ, utalndstjänst och avlyssning har absolut inget med varandra att göra.

21 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Först och främst de tekniska: En väldigt stor andel av trafiken på internet passerar landets gränser. I princip alla webbaserade mailadresser låter mailen passera gränsen i alla fall en gång. Detsamma gäller en stor mängd telefoni och sms.

Sedan det principiella: Att ha en statsmakt som inte lägger sig i medborgarnas angelägenheter utan att ha skäl att göra det först har varit en demokratisk grundprincip sedan upplysningstiden. Här är ett utdrag ur andra kapitlet i regeringsformen:

"6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot […] undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande. Lag (1976:871)."

Björn Fridén sa...

Vad som är nytt ny är att myndigheterna inte tänker väta på konkreta misstanka mot folk innan de börjar rucka på den demokratiska grundprincipen. Nu tänker myndigheterna rucka på dem demokratiska grundprincipen för att bilda misstankar mot folk.
Demokratin är ett bärckligt system, Tyskland är ett bra exempel på detta, där man på demokratisk väg införde nazismen. Och det dröjde ända fram till 1991 innan Tyskland åter var demokratiskt.
Kan vi förutsätta att myndigheterna är att lite på nu enligt "rent mjöl i påsen"-principen? Nej, det kan vi inte. Kan vi förutsätta att den svenska statsmakten alltid kommer att vara demokratisk och att man kan känna sig trygg med att installera ett sånt här system? Nej, det kan man naturligtvis inte.

Anonym sa...

Man skulle kunna ställa samma fråga igen. "Vad är svenskarna rädd för???" Men då syftar jag inte på oss som svenska medborgare, utan på oss som en demokrati. Vad är det som vi är så rädda för att vi måste ge upp ytterligare lite mera intigritet och demokrati, och stifta lagar som ger mer makt åt myndigheter. Är det verkligen så länge sen ett land styrdes av nazister eller har vi glömt bort att det fortfarande finns kommunistdiktaturer. Man skall vara försiktig med vilken framtid man bäddar för.

Anonym sa...

Nej, har man rent mjöl i påsen, så är det nog ingen fara.
På samma sätt som det inte var någon fara när Gestapo och Stasi fick genomföra avlyssningar. Hade man rent mjöl i påsen, så var det lungt, även då.

Kruxet är bara att innebörden av uttrycket "rent mjöl i påsen" förändras ganska så markant från tid till tid.

Jag har kommenterat det hela lite på min blogg.

Anonym sa...

Du säger att du tror detta inte drabbar särskilt många "Svensson"? Där har du fel! Säg mig, har du Gmail, Hotmail eller Yahoo? Dessa tre stora webbaserade mailsystem är väldigt populära bland "Svensson". Var tror du deras servrar är baserade? Jo, utomlands! Således kommer alla dina mail (och deras svar) att passera Sveriges gränser.

Dessutom: Ska inte jag kunna ringa min kompis i Norge (jag använder endast mobiltelefon) utan att behöva fundera på om FRA lyssnar på mitt samtal?

Nej, du. Det är dags för dig att lämna den svenska naiviteten bakom dig, och inse att "rent mjöl i påsen"-argumentet inte håller.

surtant sa...

Till er kommenterat:

Länk till FRA:
http://www.fra.se/omfra_faq_lag.shtml

Här krossas exakt dom fördommarna ni har. LÄS!!!

Anonym sa...

Ja jag vill börja med att säga att du ser inte ut som en surtant och när jag läser din blogg så verkar du allt annat än sur :)
När det gäller avlyssning så tror jag, utan att vara ordentligt insatt, att vår värld har ändrat sig mycket sedan regeringsformen 1976 som björn friden hänvisar till. Så jag tror att vi måste ändra vårt sätt att skydda vårt land på. Avlyssning skrev någon, om mail och servrar i Usa. Ja de vet redan allt om oss mer än vad vi bara anar, så det är kanske därför vi måste öppna upp för att kunna komma ikapp de länder som idag gör som de vill mot vårt land! Avlyssning för att skydda landet och folket från krig och knark och terrorhot tror jag behövs.

surtant sa...

Syster Yster:
Använder min blogg som en form rehab där jag kan gnälla av mig hur mycket jag vill, där av manet surtant...

Det är precis som du skriver, lagen är gammal och det kanske är dags att förnya den lite.
Och det är andra tider nu, och är det avlyssning som behövs för att skydda sverige från krig, brottlighet och annat elände så är det väl ett ganska litet pris att betala.

Anonym sa...

Är du lika positiv till det hela när dina privata mailkonversationer sätts upp på anslagstavlan under "Veckans skämt" i lunchrummet på FRA?

Anonym sa...

Sverigedemokraterna fick dryga 2% av rösterna i förra valet. Det är ingen omöjlighet att de åker in i riksdagen inom ett val eller två. De kan t.o.m. bli vågmästarparti och därmed öka sina chanser att komma med i en regering. Skulle du då vilja ha lagar på plats som ger dem möjlighet att definiera vad som är ett ”yttre hot” och ge dem total frihet att söka efter dessa individer utan någon form av insyn?
Du lär bli förvånad hur snabbt det går att få ”smutsigt mjöl i påsen” när det är någon med avvikande åsikter, än vad du själv har, som bestämmer…

Anonym sa...

Bara ett litet förtydligande i denna diskussion. Du har en, i mitt tycke, väldigt naiv syn på staten och dess möjligheter att övervaka sina medborgare. Talet om rent mjöl i påsen låter säkert bra, men du missar en viktig punkt: det är inte du som avgör om ditt mjöl är rent - det är staten. Du kanske inte tycker du har något att dölja, men staten kan mycket väl ha en annan uppfattning.

Även om Gestapoparallellerna känns något väl tilltagna, så kan man ju säga en sak: Gestapo tyckte inte att Anne Frank hade rent mjöl i påsen. Du må vara hur oskyldig som helst, men om staten anser dig vara skyldig så åker du dit. Inget konstigt med det, men det tycks som om det glömts bort här.

Därtill - det finns saker man vill ha för sig själv. Säg mig, stänger du dörren om dig när du går på toaletten? Om ja, varför? Det du gör därinne är troligen varken olagligt eller onaturligt. Men du uppskattar ändå att ha toaletten för dig själv, utan att folk kikar in. Samma sak kan även sägas om konversationer - jag är inte intresserad av att någon ska tjuvlyssna på det jag säger till mina vänner.
Att sedan länka till FRA är säkert bra, men en sak missar du - det är en partsinlaga. Det ligger i deras intresse att få genom denna proposition. Lite källkritik efterlyses.

Sluta se staten som den goda fadersgestalten och se den för vad den är: en samling tvångs- och övervakningsmekanismer. Vissa av dem är nödvändiga för att upprätthålla ett civiliserat samhälle, men långt ifrån alla - och de som föreslås idag är det definitivt inte.

Anonym sa...

1. I princip gör USA och säkert Putinlandet detta redan, avlyssnar allt och alla i "kampem mot terrorismen".
2. "Rent mjöl i påsen"? Vem avgör vad rent mjöl är och hur det ser ut? Nästa år kanske någon anser att rågmjöl är olagligt. Då vet ju staten redan vilka som har rågmjöl och kan agera därefter.
3. Du skulle bli kränkt, alla blir kränkta för allt numera, om dina mail inte bara hamnade i FRA:s fiakrum, de hamnade också i FRA:s personaltidning som finns att låna på biblioteket.

Anonym sa...

Du ställer fel fråga... Det är inte "Om man inte har något att dölja, vad ska man då vara rädd för?" som är det relevanta. "Om man inte har något att dölja, varför ska man då avlyssnas?" är frågan man ska ställa. Kan du svara på den ...

Anonym sa...

"Inga problem för blir vi en diktatur så avlyssnar dom ändå" - Visst men dom behöver inte arbeta så mycket för att ta reda på vem som är och kan vara kritisk till den nya makten. All information är redan inhämtad av de "demokratiska" föregångarna!

Anonym sa...

Vad händer om du får kontakt med någon du tycker är intressant på ett internetforum och denna inte har rent mjöl i påsen vad det gäller annat och andra kontakter? Du blir indragen i denna människas kontaktnät som registreras av avlyssningen vare sig du vill eller inte. Prova sedan att söka ett säkerhetsklassat arbete.
Samma sak hände människor som hade kontakt med vissa kommunister i detta land för inte så länge sedan. Då snokade dom i tidningar och på möten - nu kan dom sitta bekvämt nere i underjorden utan att lyfta ett finger och göra samma sak fast i betydligt större skala.

Anonym sa...

Om man nu tycker att det är helt okej att bli övervakad eftersom man har "rent mjöl i påsen", varför inte ta det ett steg längre? Det är ju i hemmet som de flesta brotten begås!

Kvinnomisshandel, pedofili...brott som i princip uteslutande sker i det egna hemmet. Så låt oss installera kameror i alla bostäder, för har man rent mjöl i påsen så går det ju bra, eller hur....?

Unknown sa...

Tja..Angående rent mjöl i påsen, visst kanske är det så att odenberg med flera inte skulle missbruka detta.

Men låt säga med 100% så kommer svenskar att rösta bort den höger alliance vi har idag, vem vet kanske andra partier kommer upp sig eller inom de andra stora partierna så tar nya personer över ledarskapet i olika myndigheter.

Då kanske det är så att dessa indiver inte har med avsikt att föra en god och hederlig demokrati, utan låter sig utnyttja den lag som har då tillträtts. För att ta bort obekväma personer.

Visst oron för krig och terror..
Men oftast så görs hämnd aktionen mot de länder som ger sig på dem, eller länder som 'hänger' andra länder in i deras krig.

Om man snabbt tar en titt på vad vår regering gör, så sänder dom trupper in i krigsdrabbade länder (krig mellan t ex usa och divers länder dom ligger i krig med) Nu skickar inte sverige direkt bara sjukvård som ska hjälpa och stärka freden, utan ordentliga kombatanta trupper..

Vår eller rättare sagt regerings delaktighet (för min egen del så är jag emot att trupperna åkt ner, sedan tror jag inte dom fråga alla medborgare vad vi tyckte heller för den delen) så är det självklart att dessa länder kommer att börja titta på sverige som ett hot och t ex usa lapdog.. för att visa att dom inte gillar det så kommer hämndaktioner.

Ses ett samband?

Förövrigt så är det ju en massa andra detaljer som medborgarna i stort inte fått reda på. Men t ex så vill regering in i klubben som usa håller.. där man ska forska på terror (en anledning till att usa vill ha med sverige är att vi har tydligen väldigt bra kunskaper för biologisk stridsföring.. hmm undra om dom verkligen är intresserade av?)

För att få vara med, så måste enligt homeland seucity sverige delta i echelon artat massavlyssning.. då inte om yttre hot utan på sina egna..

Nu är det ju så att varken usa eller sverige eller england får lyssna på sina egna medborgare.. men däremot gränsöverskridande.. så som det funkar nu (england är redan med i klubben) så lyssnar england på usa och usa på englad.. sedan ger man varandra uppgifterna.. snyggt och prydligt ingen brutit mot någon lag här..

visst är det väl bra med säkerhet.. men genom historien fram till idag.. så visar den bara att den missbrukars, den används för att osidå sätta obekväma personer, se till att visa företag får bättre resurser än andra.. etc etc etc..

de är trist att sverige ska delta i sådant.. istället för att jobba för mijön och fred och frihet..
ta bara en så enkel sak som mijödebaten, där lovade alliancen att vi skulle sänka utsläppen med 30%

men pga av att resten av europa och ja usa skiter i det och tänker bara sträcka sig till 20%.. så tänker inte alliancen sticka upp och var bättre..utan som på ett dagis så kommer dom att göra som de andra.. sträcka sig till 20%.. men visst lät det bra med 30% när man prata med svenska medborgarna..mm

Ungefär som med avlyssning och datalagring.. inte tala om de riktiga farorna.. utan hela tiden berätta hur bra.. och anti terror..

Anonym sa...

Om du inte har något att dölja, brukar du stänga dörren då du går på toaletten? Varför då???
Det är precis vad detta handlar om ... privatliv.

Anonym sa...

Toalett-analogin är faktiskt inte så löjlig som det kan tyckas. Att inte vilja bli avlyssnad är faktiskt inte samma sak som att ha något att dölja.

Du skriver att du endast pratar ytligheter när du diskuterar med andra. Att du aldrig tycker något som kan intressera en avlyssnande part. Hur vet du det? Vet du något som resten av oss inte vet? En av de allvarliga sidorna är nämligen att vi inte vet, och kommer inte att få veta, vad det är som ska lyssnas efter.

Hotbilder förändras med tiden, och det är därför hotbilden inte förklaras eller motiveras i lagförslaget om FRA till exempel. Det kan TYCKAS att det motiveras, men när man tänker efter på vad som är skrivet, är det abstrakta termer som inte redovisas varför det är hot, hur de uppstått, hur de ska bekämpas, och forskning om hur mycket av avlyssningen det är som kommer att avhjälpa det okända "yttre hotet".

Om du nu aldrig säger något vettigt till någon annan, utan endast pratar skit om väninnor el. dylikt kan du kanske tyckas känna dig säker. Men om det nu är så att det som uppfattas som hot när kvinnor bloggar och har åsikter? Du har ju alldeles uppenbart en djupare tankegång och delar med dig av den här på din blogg. Varför säger du att du är så oviktig och onyanserad?

Ett ex som kanske vill göra dig illa kan utnyttja systemet, du har ingen kontroll över det. Någon som följer din blogg hittar svagheter i avlyssningssystemet och kan kartlägga dig och göra livet surt för dig. En politiker kan utnyttja din position som röst online, och du har ingen kontroll över det. Någon kanske inte gillar din stil, så du får inte arbetet du söker, och får aldrig veta varför. Det finns oändligt många exempel på hur det gått till hittills när staten har agerat på det här viset, och registrerat människors åsikter. Oavsett hur insignifikanta människor har ansett sig själva.

Du har inget att dölja, men du har ingen kontroll över hur du kommer att exploateras i avlyssningens namn heller.

Det saknas helt enkelt en balans. Vilka möjligheter finns det för att du, om drabbad, ska kunna rentvå ditt namn?

Anonym sa...

Ang. ett av dina "svar" på kommentarer till ditt inlägg i FRA-debatten:
"Han frågar -Ses ett samband?
Mitt svar - NÄÄÄÄ, utalndstjänst och avlyssning har absolut inget med varandra att göra."

Du har inte läst propositionen eller hur? Du har inte hört vad vår försvarsminister säger i radio, tv och tidningar?

Ett av hans huvudskäl är just att skydda våra "fredsförband" i Afghanistan, eller snarare svensk trupp utomlands var de än är.
Då kan man ju fråga vem som skickar dem dit och varför? Är en total massavlyssning och en nedmontering av våra demokratiska rättigheter värd det priset?

En annan sak vad gäller Sverigedemokraterna som faktiskt fick 2.9% i senaste valet. Från många trovärdiga politiska experter, som helt klart har bättre koll på det politiska läget än vad du har, hörs en varning att det finns en stor sannolikhet att just detta parti kommer in i riksdagen till nästa val och om det fortfarande är så jämnt mellan blocken, vad tror du händer då?

surtant sa...

anonymous:
Du undrar vem som skickar våra svenska fredförband och varför.

Inte svårt att svara på. FN eller NATo skickar trupper beroende på vad problemet är. OCh att Afghanistan har problem är väl inte direkt någon hemlighet. Så FN och NATO skickar sina trupper i hopp om att kunna hjälpa till i dom drabbade områderna.

Tycker fortfande inte att det är något demokratiskt hot med avlyssning hur mycket folk än kommer gnälla här bland mina kommentarer. Och om dom nu avlyssnar för att bla skydda svenskar som ingår i FN-styrkor så är väl det bara bra. Eller är det bättre att FN-soldater blir ihjäl skjutna i Afghanistan för att bla. du tycker att din personliga integritet blir hotad???