måndag 25 juni 2007

Finns den svenska kärnfamiljen kvar?

I en artikel i SvD kan man läsa om den svenska kärnfamiljen. Där de tar upp ifall det är kärnfamiljen som är den största faran för kvinnor i samhället, om det är kärnfamiljen som gör att vissa ungdomar begår brott och har självmordstankar.
Jag kan nog varken debatter för eller emot. Men däremot så tror jag att den svenska kärnfamiljen inte riktigt kommer se ut som det gjorde förr. Tidigare betog en kärnfamilj av mamma, pappa och barn. Man hade i regel en hyfsat god ekonomi och vissa kunde till och med välja att vara hemmafruar. Barnen behövde inte gå på dagis eller fritids och fritidsaktiviteter var frivilligt ifall ungarna ville. Idag ser det annorlunda ut. En familj består inte alltid av en mamma+pappa, det kan vara mamma+mamma, pappa+pappa eller bara en mamma eller pappa. Ekonomin ser också oftast annorlunda ut allara helst för alla ensamstående där pengar är ett ständigt problem och att vara hemmafru skulle leda till personligkonkurs. Många barn är bara i hemmets lugna vrå några timmar varje kväll pga hårt arbetande föräldrar. Dagen börjar med skola för att sedan gå till fritids, efter fritids kommer alla aktiviteter som barnen ska vara med på och när allt det här är klart så är klockan redan kväll.

Det skrevs om ungdomsbrottslighet och självmord i artikeln. Och den statistiken visar en skrämmande utveckling. Men kan det vara så att vi i dag är så karriärssugna eller helt enkelt är tvungna att arbeta så mycket att barnens trygghet åsidosätts. Att vår stressande vardag och ekonomiska situation reflekterar på barnen vilket medför depression och kriminalitet.

Jag tror inte att kärnfamiljen eller någon annan form av familj är problemet till varken kvinnovåld eller problematiken med våra barn. Det är samhällets struktur som utgör det största hotet mot dom svenska familjerna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bitte påstod inte att det är kärnfamiljen som gör att vissa ungdomar begår brott och har självmordstankar. Tvärtom antyder hon att "de nya, alternativa familje­former som tar allt större plats i samhället är skadliga för barnen".

Med tanke på hur samhället ser ut i övrigt, med en hög grad av frivillig arbetslöshet och tvivelaktiga sjukskrivningar, så tror jag inte att det generellt sett är föräldrars karriärsug som har en negativ inverkan på barnen. Snarare den ökade egoismen och materialismen. Ökningen av ungdomrs självmord och brottslighet sammanfaller med ökade ordningsproblem inom skolan, en starkare privatekonomi och en minskad arbetstid per anställd.

Den hyfsat goda ekonomin när kärnfamiljen var norm kan bero på skillnaden i konsumtion. Då ansågs inte två bilar per familj, platt tv, senaste mobiltelefonen och årlig familjesemester till östasien höra till livets nödtorft. Idag anser de flesta att det är viktigare än att barnen får en trygg uppväxt. Samtidigt tvingar staten alla att betala en barnomsorgspremie genom skattsedeln. Den återbetalas som dagissubvention, men bara till de som sätter barnen i dagis - vilket missgynnar kärnfamiljen. Staten styr alltså familjekonstallationerna med piska och morot samtidigt som allmänheten slaviskt gör vad som förväntas för att få tillbaka sina pengar.