söndag 3 januari 2010

Varför varg jakt!!!

Jag förstår inte varför man i första läget ens har jakt på varg, beståndet består(eller ska bestå av) 210 vargar, och det kan jag tycka är lite väl lite faktiskt. Man kan ju tycka att det är lite lite jämnfört med tex älg som är runt 200-300 000 st vilket är en något mer rimlig siffra att bedriva jakt på.
Sen är det ju inte så konstigt att nästan hela kvoten av dom 27 vargar som fick skjutas sköts med en gång med tanke på att det var 27 vargar som fick skjutas och 12000 jägare, inte svårt att skjuta ut 27 djur då.
Jag tycker hela den här jakten på varg är vansinne, vi jagar varg pga att runt 200 får blir rivna eller dödade av varg varje år, men runt 15-20000 renar blir varge år offer för lodjurens framfart, men itne bedrivs det hetsjakt på lodjur.

Nä, min synpunkt är och förblir att dom 250 vargar som tros finnas i sverige ska bevaras och inte skjutas ut av halvgalna jägare som bara vill bevisa att dom faktiskt kan och vill skjuta varg.

Länkar om eländet:

17 kommentarer:

Anonym sa...

Du är trög du, förlåt, jag vet att du har en sjukdom som gör det. MEN du har bara faktafel i din text, FIXA TILL DET!

surtant sa...

Om jag nu har en fakta fel och är så trög, kan du då inte tala om vad fakta felet är.

sen måste jag ju bara påpeka att varje gång jag får en sånt otroligt IQ befriad kommentar som din så är det alltid anonym, hur kommer det sig, vågar du inte stå för dina påhopp på folk. I så fall tycker jag du ska vara tyst i fortsättningen.

Over and out!

elina sa...

Det är bestämt att i år skjuta en del lo också vilket är dumt eftersom varje djur lo dödar räcker till flera tex just vargen eller räv, björn mm mindre djur. Lo äter färsk kött men varg kan nöja sig med as.Jag tror dock att din siffra om dödade renar var i överkant.
Hälsar en annan sur tant

Djurägare sa...

Vet inte var du bor men tycker absolut att du ska skaffa dig en möjlighet att åka ut och hjälpa till med avlivning och tillvaratagning av får som blivit rivna av varg. Då kan du ju på ett kreativt sätt sprida dina åsikter och stötta de familjer som drabbas av vargens framfart samtidigt som du får en insyn i vad som händer i vargland. Ett av de största syftena med jakten på varg är att få den lite mera skygg för människor och deras husdjur. Att den idag är väldigt oskygg på sina håll skapar problem i en vidd som du tydligen är helt omedveten om. Sen undrar jag om du kan utveckla och beskriva en hetsjakt, för det vet nog ingen annan en du hur en sådan går till. Men framför allt - ge dig ut med slaktmasken och hjälp till att skjuta får med juvrena avätna trampandes på sina egna tarmar och trösta de familjer och barn som ska promenera förbi samma plats till skolan dagen efter istället för att gapa dig trött på saker du inte varit med om. Det finns faktiskt folk som får lida till skillnad från såna som dig som bara vill ha varg för sitt eget höga nöjes skull eller för att man tycker vargen är ett tufft djur. Det är väldigt lätt att ha åsikter när man själv aldrig kommer att bli berörd.

T sa...

vargar är söta :( varför skjuta dom? och skall dom nu skjutas så får an väl fan skjuta dom rätt, inget jäkla mähä som jag hörde på nyheterna där dom flesta endast skadeskjuts för tt sedan jagas ner till sista droppen (eller något sådant). tråkigt :(

Vh, T

Anonym sa...

snart är skogen tom på älg,björn och vargen;orsak, utrotningsjakt, tack so mycket jakt dumhet!

Anonym sa...

Bästa sur tant.Det behövs nog en begränsning av vargen för blir stammen för stor kommer det bli väldigt stora problem för lantbruket. Det sägs att det går att ha staket för att hindra vargen från angrepp men det är nästan ohållbart för skulle alla bönder stängsla in alla betesmarker skulle ju hela sverige bli bakom staket.Jag har djur själv och har betesmark på 16 olika ställen så det funkar ju inte i verkligheten.Jag villju att vi ska ha öppna landskap och hålla våra marker öppna men skulle vargen bli ett för stort problem kommer många att sluta beta marker i varg täta områden.vargen ska få finnas men stammen får inte bli för stor.en parantes.Det var 12000 jägare sades det som jagade varg på 106047ha det blir 1 jägare på8,8 hektar då kan man ju se rätt klart att det var inte så trångt i skogen.

Anonym sa...

OOOOPS det blev fel det ska va kvadrat km isället för hektar

Anonym sa...

Det blir oxå 444 jägare på varje skjuten varg. Inte direkt jämna odds...

Lilja sa...

Bra skrivet!

Jag har också försökt väga argumenten för och mot denna så kallade skyddsjakt på vargen. Bor dock inte på landsbygden och har inga får, så jag vet inte hur illa det går för de djur som blir skadade på grund av vargens jakt på mat.

Men ett får som blir rivet... och? Vargen finns naturlig i Sverige och jag hoppas att det så förblir. Varför skall "vi" hela tiden reglera naturen? Vi måste ju försöka leva sida vid sida med den.

Det är naturens gång... Annars är det väl snart dags att införa skyddsjakt på människan?

Synd att det hela tiden är ekonomiska intressen som skall styra.

Anonym sa...

Lo skinn är bra till flip flops, vargskinn är bra till mössor

djurägare sa...

Bästa Lilja
Om ett rovdjur som vargen hade hållit sig till naturen hade inget får blivit dödat. Nu är så inte fallet utan den påverkar folks ekonomi och livsstil på ett ganska dramatiskt sätt. Till exempel stod ca 250 vargar för 317 av totalt 504rovdjursangrepp på tamdjur i sverige år 2008. Dessa 317 angrepp skedde vid 62 olika tillfällen. Ca 2800 björnar, 700 järvar, 500-600 häckande par örnar samt 1500-2000 lodjur stod således för resterande 187 angrepp.
Vad gäller skyddsjakt på människor föreslår jag i så fall att de som lever längst ifrån att leva sida vid sida om naturen beskattas i första hand, nämnligen stadsbor. Dessa människor som så till den milda grad raserat naturen där vargen förr hade en fristad med betong, asfallt, olja, industrier m.m. och som försöker utplåna varje spår av djur och natur omkring sig för att tillgodose sin ekonomi. Eftersom ekonomi inte verkar vara något bekymmer för dig kan du ju alltid gå in och ersätta djur som blivit rivna. Eller skulle det svida för mycket i din kassa? Dessutom har staten gått in och ersatt rivna djur redan så då kanske det inte är det största problemet i alla fall? Så vad är då problemet? Jo - FOLK MÅR DÅLIGT! En anmälan till folkhälsoinstitutet är till och med gjord på grund av den situation många landsortsbor upplever. Men du tycks ju må bra så är det ju inte synd om dom. Eller?

Till slut finns det en "anonym" som säger att det går 444 jägare/varg.
Det är fel. Det hade registrerat sig 12000 av sveriges ca 300000 jägare för vargjakt. Men en beräkning från svenska jägareförbundet säger ca 4500 deltog. Oavsett om det gick 166 eller 444 jägare åt för att lyckas fälla en varg och om det tog 1 dag eller 1 månad så skulle dom skjutas. Detta i syfte att dämpa (inte ta bort) förökningstakten och öka acceptansen hos lokalbefolkningen samt få alla organisationer med på att i ett senare skede föra in nytt blod i den inavlade vargstammen för att säkra dess fortlevnad. Det är så att säga en kompromiss där alla parter vinner lite. Dvs vargstammen tillåts öka men i långsammare takt, glesbyggdsbor tillåts i större utsträckning få möjlighet att påverka sin situation och vargkramarna får en genetiskt starkare vargstam.

djurägare sa...

Oj. Glömde skriva att hundar inte ingick i de siffror för rivna tamdjur som jag anget ovan. För hundar gäller att det under 2008 togs 57 st av fredade rovdjur. Av dessa stod vargen för 41 st.

Snorkfröken i Grangärde sa...

Jag är själv fårägare och bor i Dalarna. Min tro är att jägarna själva vill ha viltet och därför hetsar mot rovdjur och då speciellt varg. Klart vi ska ha varg in på knuten. Finns det nått häftigare än att åka skidor i skogen i skenet från fullmånen och stanna och höra vargen yla? Sen lyckas jägarkåren skrämma outbildat folk på landsbygden att vargar tom äter barn...! My God! Hur korkad får man vara? Nä, förbjud ALL jakt! Det är ju skitläskigt med alla galna jägare i skogen som säger sig vara naturälskare men inte kan vistas i skog och mark utan att tänka "döda döda döda..!" Fick vi bort alla vapen, framför allt skjutvapen, skulle den här världen bli en bättre plats att leva på.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
肉羹麵Tom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej! Rädda vargen! Jägarna vill bara ha bort vargen för att de ska få hålla på med sin lyxjakt av Älg, eftersom vargen äter upp deras älg.. :)