onsdag 19 september 2007

Är det något vi inte får cancer av?

Idag på SvD kan du läsa om att man kan få cancer av smink. Dom radade upp en hel del grejor som då var cancerframkallande. Några exempel är läppglans, ögonskugga, antirynkkräm och sololja. Men är det inte lite hysteri över allt vi kan få cancer av? Bara härom dagen var det ju frottehanddukar som va farliga. Men om man ska tro allt som står i tidningarna så är ganska mycket cancer framkallande som tex:

  • glittret i foppatofflor
  • vissa dressingar och såser
  • Gungor gjorda av gummidäck
  • grillad mat
  • mobiltelefoner
  • mat lagad i mikron
  • chips
  • jordnötter

Listan kan helt enkelt bli hur lång som helst. Så med andra ord, kan helt enkelt få cancer av allt om man ska tro tidningarna. Min undran är vilka det är som är mest rädda för cancer? Journalisterna som ständigt skriver om det eller folket som läser om det?

Fast tackvare alla tidningar så vet vi nu att vi inte kan äta, prata i mobilen, sminka sig, gå i tofflor eller torka oss med en handduk när vi duschat. Så med andra ord, vi kan inte göra nånting för då får vi cancer, eller?

2 kommentarer:

Anonym sa...

För att berättiga forskarmedel så tar man gärna fram siffror som visar på möjliga effekter, dessutom vill man inte publicera något som senare kan andvändas i meningen "tidigare forskare borde gjort oss uppmärksamma på ...".

Korta undersökningar och forskare med odeklarerade mål tar ibland också statistik som sanning och extrapolerar siffror från för litet underlag, ex. "två kvinnor handlar i ett varuhus, en av dem köper 6 öl den andra 1l mjölk", resultat "hälften av alla kvinnor dricker alkohol och hälften tänker på hälsa och intag av kalcium".

En annan undersökning ger 50% av kvinnorna i sverige föredrar att handla öl i matbutik.

Tala sedan om vad som är sant utan att veta mål och omfång.

Min personliga uppfattning om cancer är att vi vet alldeles för lite för att dra några absoluta slutsatser. Själv är jag lagd åt det mer filosofiska hållet och tror att det är viktigare att leva nu än att låsa in sig och oroa sig över att döden kommer närmare, den kommer vi inte undan ändå.

Lev nu, någon andraserve blir det knappast.



Anders

Balloonfighter sa...

Media profiterar gärna på hypokondriker. De behöver ju inte mycket för att bli uppskrämda (och vilja köpa en tidning).